Sve kategorije
EN

Početna>Vijesti

Razlika BSP navoja i G navoja

Vrijeme: 2022-05-19 Hits: 3

Uvođenje BSP niti

BSP Thread je skraćenica od British Standard Pipe Thread, odnosi se na British Standard Pipe Thread, koji pripada kategoriji Wyeth Navoj (BS84), ugao zubaca je 55°. Prema obliku, BSP navoj ima dva tipa: cilindrični cevni navoj BSPP (British Standard Pipe Parallel) i Taper Pipe navoj BSPT (British Standard Pipe Taper).

BSPP Inčni cilindrični navoji cijevi. Druga vrsta cijevnog navoja naziva se "konusni cijevni navoj", što je konvencionalni naziv i standardni naziv u udžbenicima.

Iz istorijskih razloga, BSPP je nazvan i drugim imenima. Uobičajeni su BSPF (British Standard Pipe Fitting), BSPM (British Standard Pipe Mechanical), PS (British Standard Pipe Straight), itd. Kasnije, sa početkom ISO standardizacije, ovi različiti nazivi su zamijenjeni jednostavnim slovom G, koje je G nit. Stoga se BSPP, BSPF, BSPM i PS sada zajednički nazivaju G niti.

Zove se G nit, jer je nit više nego što se prvobitno koristila u Gas, i Gas za Gas na engleskom, ali neki su rekli G od njemačkog Gewinde (što znači konac), osim toga, G i cijev (Guan) u kineskom pinjinu prvo pismo istog, dakle o porijeklu G niti, bez obzira iz koje perspektive se čini razumnim, to je zaista slučajnost.

 

G navoj, unutrašnji navoj i spoljni navoj, koriste se za nezaptivene spojeve. Standard implementacije je BSENISO228-1, stari standard je BS2779, ukinut je.

BSPT inčni konusni navoj, poznat i kao PT navoj, koristi se samo za opšte zaptivne veze. BSPT stari standard je BS21, au novom standardu BSEN10226-1, zamijenjen R navojem. Dakle, R nit je opći naziv BSPT i PT niti.

Slovo R u R navoju dolazi od njemačkog rohr (njemački za "cijev"). R nit je zapravo serija, uobičajena Rp, Rs, Rc, R1 i R2. Detalji su sljedeći:

Rp-inčni zaptivni cilindrični unutrašnji navoj

Rs-inčni zaptivni cilindrični vanjski navoj

Rc-inčni zatvoreni konusni unutrašnji navoj

R1-inčni zaptivni konusni vanjski navoj, koristi se sa Rp, tj. Rp/R1 "stub/konus" navojem

R2-inčni zapečaćeni konusni vanjski navoj za upotrebu sa Rc, Rc/R2 "konus/konus" navojem

Može se vidjeti da su opće zaptivne britanske cijevne navoje podijeljene na cilindrične cijevne navoje i konusne cijevne navoje.

Dizajn cilindričnog cijevnog navoja (Rp) za zaptivanje je potpuno isti kao kod nezaptivenog cijevnog navoja G, ali razlika je u preciznosti navoja. Zaptivni konusni cevni navoj (R) se pretvara u konus od 1:16 na osnovu cilindričnog navoja cevi.

 

Općenito zaptivanje s cilindričnim cijevnim navojem (Rp) Efekat brtvljenja je kroz cijeli navoj, ako je potrebno, dodajte zaptivni materijal (kao što je: ptfe zaptivna traka), umjesto da brtva sa efektom brtvljenja cilindričnog cijevnog navoja (G) prolazi oko krajeva navojnog spoja ili njegove upotrebe zaptivnih uređaja (kao što su: zaptivni prsten tipa O).

Osim toga, postoje razlike u upotrebi i tolerancijama dizajna uobičajenih zaptivnih i nezaptivnih navoja cijevi.

U stvari, mnoga preduzeća za mehaničku obradu u obradi BSP navoja obično se susreću sa inspekcijom merača utikača prstena navoja, ali zajedno je slučaj lošeg zaptivanja glavni razlog leži u zbrci zaptivnog Rp unutrašnjeg navoja i nezaptivnog G unutrašnjeg navoja.

Trazlika između BSP navoja i G navoja

G-inčni cilindrični navoj cijevi (standard: BS2779, BSENISO228-1, ISO7-1)

BSPPinčni cilindrični navoj cijevi (standard: BS2779, BSENISO228-1, ISO7-1)

BSPT-inčni konusni navoj cijevi (standard: BS21, BSEN10226-1, ISO7-1)

R (Rp, Rs, Rc, R1, R2) - Inčni konusni navoj cijevi (standard: BS21, BSEN10226-1, ISO7-1, DIN2999)