Sve kategorije
EN

Početna>Vijesti

BSP standard navoja i način označavanja

Vrijeme: 2022-05-19 Hits: 13

BSP standard navoja i način označavanja

BSP konac je skraćenica od British Standard Pipe-Thread, što je engleski izraz inch Pipe-Nit o kojoj se govori u ovom radu i u skladu je s nazivom inča navoja u kineskom priručniku. Prema relevantnim informacijama, BSP nit ima dvije različite klasifikacije specifikacija, odnosno za BSPP i BSPT. Dvije niti su nekompatibilne i nisu zamjenjive. Razlika između BSPP i BSPT je u tome što prva brtva zahtijeva zaptivni prsten dok druga ne zahtijeva ili samo koristi odgovarajuće zaptivke kako bi se osiguralo pouzdanije zaptivanje.

BSPP je skraćenica za BSP Paralelno thread. Odnosno, nezaptiveni navoji cevi. BSPT je skraćenica od BSPT-Tapered Thread. 

BSP metoda označavanja navoja cijevi

Metoda označavanja kineskog cijevnog navoja je ista kao kod međunarodnog standarda. ISO 228-1 precizira da je kod karakteristike nezaptivenog cevnog navoja G i da su unutrašnji i spoljašnji navoji isti. Prema ISO/T7-1, kod karakteristike unutrašnjeg navoja konusne zaptivke je, a kod karakteristike navoja odgovarajućeg izgleda konusne zaptivke je. Šifra karakteristike prati šifra veličine, npr. GI, R1/R1.

图片 1